Uitbreiding Steenbrugge: maak kennis met Zwermdorp

28 december '21

Het Dorp Steenbrugge is afgerond. In de 1e fase van de nieuwste woonwijk in Deventer, tussen Raalterweg, Boxbergerweg, Wezenland en Wechelerweg zijn 400 woningen gerealiseerd door verschillende projectontwikkelaars. Maar, Steenbrugge is nog niet af! De gemeente en ontwikkelaars zijn bezig met de voorbereidingen voor het vervolg; fase 2 en 3 met in totaal 1200 woningen. Hier ontwikkelt en verkoopt BPD 16 ‘Hallehuizen’ in Het Zwermdorp aan de rand van het groene park.

image alt

Woningen fase 1 opgeleverd

Voor de ontwikkeling van de woningen in Steenbrugge werkt de gemeente Deventer samen met diverse partijen; Dat zijn BPD Ontwikkeling BV, Bemog/LeClercq, Woonbedrijf Ieder1 en Van Wonen. Het stedenbouwkundig (basis)plan voor Steenbrugge dateert uit 2009 en in 2017 werd gestart met de bouw van de eerste woningen in fase 1 van de nieuwe wijk, Het Dorp genaamd. Inmiddels zijn alle 400 woningen opgeleverd, waaronder ongeveer 200 koopwoningen, en wordt er hard gewerkt aan ‘het vervolg’.

Steenbrugge fase I

Het vervolg van Steenbrugge

Het basisplan Steenbrugge is inmiddels geactualiseerd en verder uitgewerkt tot het uitbreidingsplan van Steenbrugge Dorp. In het vervolg van Steenbrugge worden de volgende nieuwe buurten gerealiseerd: de Buurtschappen, het Zwermdorp en het Zandweteringpark. Net als het dorp, zoals de 1e fase is gebouwd, zijn ook deze buurten geïnspireerd op het Salland.

image alt

Zwermdorp; zwerm van Sallandse huisjes

Aan de westzijde van Steenbrugge Dorp komt Zwermdorp; een open woonmilieu met losse bebouwing, geïnspireerd op de verspreid in Salland voorkomende ‘Zwermdorpen’ (met een ‘zwerm’ van woningen). Zwermdorp bestaat uit 3 gebogen straatjes tussen het Sallands bosje en het Zandweteringpark, met daarlangs een patroon van losse bebouwing, divers van karakter. Op het grensgebied van het park komen de typerende ‘Hallehuizen’, geïnspireerd op het Sallands type boerderij. Deze 16 woningen in Zwermdorp passen bij de kleinschaligheid van de dorpsrand en zijn verweven met het landschap doordat ze deels in de boomgaard van het park staan.

Interesse in De Hallehuizen?

Momenteel zijn we volop bezig met de verdere ontwikkeling van Zwermdorp en de uitwerking van de Hallehuizen. Zodra er meer bekend is over het plan of de eerste schetsen van de woningen gereed zijn, delen we dat uiteraard. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Zwermdorp. Je ontvangt dan steeds per e-mail het laatste nieuws.

Heb je een vraag? Contact
Meer lezen! Nieuwsoverzicht